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To:  Senate Health & Welfare Committee 

From:  Jessa Barnard, Executive Director 

RE:  S. 253 Interstate Medical Licensing Compact Discipline Question  

 

The Committee heard testimony today regarding the S. 253, establishing an Interstate Medical Licensing 

Compact that raised the following hypothetical:  

A physician is practicing in Vermont and sees a patient in Vermont.  The patient is a New Hampshire 

resident.  The physician is licensed through the compact in both VT and NH.  Can the NH Board of 

Medical practice investigate and discipline the physician for something that happened in VT that violates 

ONLY the NH practice act/laws but is legal in VT where the care took place, for example, providing an 

abortion without parental consent?  

VMS reached out for input from Kristin Schleiter, a senior attorney with the American Medical 

Association and an expert on the Compact.  She provided the following response and offered to seek 

confirmation from the Commission staff, if helpful.  Please let me know if I can help facilitate answering 

any additional questions the Committee may have.    

To answer the hypothetical, no, the Compact does not allow New Hampshire’s medical board to 

investigate a physician for care that took place in Vermont, pursuant to a Vermont license, and 

that does not violate Vermont law. Section 1, Purpose, states: 

The Compact also adopts the prevailing standard for licensure and affirms that the practice of 

medicine occurs where the patient is located at the time of the physician-patient encounter, and 

therefore, requires the physician to be under the jurisdiction of the state medical board where the 

patient is located. 

Similarly, the Compact only authorizes a physician to practice pursuant to the medical practice act of the 

state where the patient is located. That is – it doesn’t allow any other state’s laws to carry over into 

another state, just by virtue of a physician holding multiple licenses obtained through the Compact. 

Section 5 states: 

(d) After receiving verification of eligibility under subsection (b) and any fees under subsection (c), 

a member board shall issue an expedited license to the physician. This license shall authorize the 

physician to practice medicine in the issuing state consistent with the Medical Practice Act and all 

applicable laws and regulations of the issuing member board and member state. 

When the Compact was being drafted in 2014, [the AMA] shared with FSMB our concerns about the 

potential for the Compact to expose physicians to disciplinary actions for actions that were not violations 

of the medical practice act of the state where the physician was practicing at the time of the alleged 

violation, like the example [posted to the Committee today].  

And vice versa -- We were concerned that the automatic disciplinary actions allowed through the 

Compact would allow a physician to be sanctioned for care that may have been violations of the medical 

practice act of the state where the treatment occurred, but was not a violation of the medical practice act 



 

 

of the secondary states. E.g. modifying your example below, we wanted to make sure that the following 

would not happen –  

A physician is practicing in New Hampshire and sees a patient in New Hampshire. The physician 

performs an abortion in NH without parental consent, which violates the NH medical practice act, 

but does not violate the VT medical practice act. The NH medical board sanctions the physician. 

The physician’s VT license is temporarily sanctioned as a result. The VT medical board decides 

to follow through and impose these sanctions on the physician’s VT license, even though, again, 

the action did not take place in VT, and did not violate the VT medical practice act.  

We shared these concerns with FSMB, and so requested and FSMB included language to clarify that 

member boards cannot discipline a physician for violations of other states’ practice acts that are not 

violations of the member state’s practice act.  

Specifically, in Section 10 you’ll see the following: 

SECTION 10. DISCIPLINARY ACTIONS 9 

(a) Any disciplinary action taken by any member board against a physician licensed through the 

Compact shall be deemed unprofessional conduct which may be subject to discipline by other 

member boards, in addition to any violation of the Medical Practice Act or regulations in that 

state.  

(b) If a license granted to a physician by the member board in the state of principal license is 

revoked, surrendered or relinquished in lieu of discipline, or suspended, then all licenses issued 

to the physician by member boards shall automatically be placed, without further action 

necessary by any member board, on the same status. If the member board in the state of 

principal license subsequently reinstates the physician’s license, a licensed issued to the 

physician by any other member board shall remain encumbered until that respective member 

board takes action to reinstate the license in a manner consistent with the Medical Practice Act of  

that state. 

(c) If disciplinary action is taken against a physician by a member board not in the state of 

principal license, any other member board may deem the action conclusive as to matter of law 

and fact decided, and: 

(i) impose the same or lesser sanction(s) against the physician so long as such sanctions are 

consistent with the Medical Practice Act of that state; 

(ii) or pursue separate disciplinary action against the physician under its respective Medical 

Practice Act, regardless of the action taken in other member states. 

(d) If a license granted to a physician by a member board is revoked, surrendered or relinquished 

in lieu of discipline, or suspended, then any license(s) issued to the physician by any other 

member board(s) shall be suspended, automatically and immediately without further action 

necessary by the other member board(s), for ninety (90) days upon entry of the order by the 

disciplining board, to permit the member board(s) to investigate the basis for the action under the  

Medical Practice Act of that state. A member board may terminate the automatic suspension of 

the license it issued prior to the completion of the ninety (90) day suspension period in a manner 

consistent with the Medical Practice Act of that state. 

Again, this language was included to address the exact concern you’ve raised. 

If you need official confirmation that this is also the Commission’s understanding, let me know, and I’ll be 

happy to connect you to the Commission’s staff.  


